Amsterdam Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een geneeswijze die behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. Die geneeskunde kent tal van elementen, waarvan acupunctuur de bekendste is. De klassieke acupunctuur wordt al duizenden jaren toegepast en is vooral in China doorontwikkeld.


De basisgedachte van de traditionele Chinese geneeskunde is dat een ziekte ontstaat doordat ergens in het lichaam de balans is verstoord. Die disbalans van bijvoorbeeld een van onze organen kan zowel fysieke als psychische klachten veroorzaken.


Door te zorgen dat de vitale energie, de qi, weer vrij door de energiebanen van het lichaam, de meridianen, kan stromen, herstel je de balans en kan iemand weer gezond worden. Bij acupunctuur gebeurt dit door het inbrengen van naalden op nauwkeurig bepaalde acupunctuurpunten van de  meridianen (energiebanen) van het lichaam dichter bij de qi kan komen en deze vitale energie kan beïnvloeden. Daarmee kom je dichter bij iemands vitale energie en haal je blokkades weg die het doorstromen daarvan verhinderen. Doordat de verschillende meridianen met specifieke organen zijn verbonden, kun je hierbij heel gericht te werk gaan.


De klassieke acupunctuur kan goed gecombineerd worden met ooracupunctuur (auriculotherapie). Daarmee bevorder je de effectiviteit van de klassieke acupunctuur en kun je iemands balans nog beter goed krijgen en houden.

Ooracupunctuur is gebaseerd op de theorie dat bepaalde punten in de oorschelp corresponderen met bepaalde plekken in het lichaam. Door op die punten een piepklein magneetbolletje te plakken, dat een kleine week blijft zitten, stimuleer je de corresponderende plekken in het lichaam.


Acupunctuur is bijvoorbeeld heel geschikt om aandoeningen te behandelen die samenhangen met stress, , angst en depressie.


Afhankelijk van wat er nodig is, worden er binnen de traditionele Chinese geneeskunde ook nog andere methoden toegepast, zoals moxa, cupping, tuina en voeding adviezen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Heb je een vraag, of wil je een afspraak maken voor een
acupunctuurbehandeling in mijn praktijk in Amsterdam, dan kun je een e-mail sturen naar
info@claudiamercier.nl