Acupunctuur Brein frequenties

Het is nu bekend dat de behandeling met acupunctuur op verschillende acupunctuurpunten verschillende hersenactiviteiten in verschillende hersengebieden veroorzaakt. Daarnaast vindt er een toename van de Alpha-1 frequentie plaats. Dat zien we bij de stimulatie van de volgende punten, Baihui (GV 20), Neiguan (P6) en Hegu (LI 4). 
Deze punten zijn in acupunctuur bekend omdat ze de stemming kunnen veranderen en het lichaam ontspant, daardoor worden ze vaak gebruikt bij psychologische klachten.

Tijdens een acupunctuur behandeling beginnen de hersenen te oscilleren tussen de Alpha en de Theta frequenties. Het mooiste van deze veranderingen is dat het nog lang na de behandeling het blijft bestaan.

Een andere mogelijkheid om Alpha-golven te induceren is het luisteren naar de juiste soort muziek, dat kan helpen om angst te verlichten. Het is bekend dat barokmuziek Alpha-golven in de hersenen aanzetten.
Wanneer we onszelf verliezen in een boek of een film waardoor we ons niet bewust zijn van wat er om ons heen gebeurt, worden er ook vaak de Alpha golven geïnduceerd.

  • Delta-golven (0.5Hz – 4Hz): geassocieerd met diepe slaap en de afgifte van menselijk groeihormoon.
  • Theta-golven (4Hz – 8Hz): geassocieerd met REM-slaap (dromen), productie van catecholamines hormonen die vrijkomen tijdens stress en toegenomen creativiteit.
  • Beta-golven (14Hz – 30Hz): geassocieerd met concentratie, opwinding, mentale scherpte en angst.
  • Alpha-golven (8Hz – 14Hz): gerelateerd aan ontspanning, waakzaamheid, productie van serotonine.
  • Gedurende vele jaren werd gedacht dat het menselijk brein in frequentie varieerde tussen 0,1 Hz en meer dan 15 Hz. In de afgelopen jaren is echter een veel snellere hersengolf, bekend als Gamma, geïdentificeerd en men gelooft dat dit begint bij ongeveer 40 Hz.

Als we naar bed gaan en in slaap vallen, gaan we eerst naar Alpha. Dit is de toestand waarin we ons bewust zijn maar niet volledig bewust. We gaan dan verder in Theta. Dit is waar dromen in de REM-slaap voorkomen. Na een periode van Theta vertragen de hersengolven nog verder en gaan we naar Delta waar de diepste slaap plaatsvindt. Na een periode in Delta keert het proces terug en dobberen we terug naar Theta om nog meer te dromen voordat we terugkeren naar Delta.

Tegenwoordig wordt het brein sterk gestimuleerd en vaak gestrest. Dit veroorzaakt een ongezond patroon van fluctuaties tussen Beta golven en Delta golven.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar 
info@claudiamercier.nl