Acupunctuur Chinese Kruiden

Voor de Traditionele Chinese Geneeskunde is de natuur van elk voedingsmiddel, de 5 smaken en hun respectieve organen, de hiërarchie van de kruiden en de samenwerking tussen alle net genoemde elementen van belang.

Wat is de natuur van de kruiden

Hier gaat het over de verschillen tussen de yin en de yang, variërend van koud (extreem yin), naar koel, naar neutraal tot warm en uiteindelijk heet (extreme yang). 

Kruiden worden geselecteerd aan de hand van de interne balans tussen de yin en yang van de patient. Op deze manier worden er voor iemand die aan interne koud lijdt of wanneer iemand een koude constitutie heeft kruiden gegeven met een warme natuur of yang. Soms wordt er een ingrediënt toegevoegd om een mogelijk extreme effect van een van de gebruikte kruiden te compenseren.

De vijf smaken

De vijf smaken zijn scherp, zoet, bitter, zuur en zout. Elk smaak heeft zijn eigen functie, kenmerken en is gerelateerd aan een orgaan. 

Scherpe kruiden worden bijvoorbeeld gebruikt om zweet te genereren en Qi en Bloed te sturen en te vitaliseren. 
Zoete kruiden harmoniseren en versterken de verschillende lichaamssystemen. Sommige zoete kruiden helpen bij het afvoeren van vocht uit het lichaam. 
De zure smaak is samentrekkend, terwijl de bittere smaak verdrijft warmte, zuivert de darmen en wegneemt de overmatige vocht uit de darmen. 
De zoute smaak verzacht harde massa’s, werkt ook zuiveren en open de darmen.

De meridianen

De Chinese kruiden gaan te werk op de verschillende meridianen door het zich goed te richten op de natuur van elk orgaan. Zo is munt bijvoorbeeld scherp en fris en dus verbonden met de longen en de lever meridianen. Omdat de longen zijn het organen dat het lichaam beschermt tegen de invasie van koud en externe elementen, kan munt de longen helpen de koud en de externe toxinen uit het systeem jagen.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar
info@claudiamercier.nl