Acupunctuur De vijf elementen

De vijf elementen (Wu Xing 五行)

De 5 elementen vertegenwoordigen de 5 verschillende fasen van de Qi in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze theorie is de basis van veel Chinese therapieën zoals acupunctuur, oosterse vechtsporten en feng shui. Om het beter te begrijpen gebruiken we vijf symbolische elementen van de natuur, namelijk: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Elk element vertegenwoordigt een bepaalde beweging en een bepaalde transformatie van de Qi (energie).

De originele vertaling van de Chinese woorden Wu Xing 五行 betekent niet  “5 elementen”, maar het heeft mee te maken met de vijf verschillende momenten of fasen van de Qi.

火 Het vuurelement is gerelateerd aan het stijgen van de energie, deze element heeft te maken met de helderheid, de zomer.
土 De aarde is gekoppeld aan een cirkelvormige beweging en daarom verandering van cyclus.
金 Het metaal is de beweging naar binnen en de herfst. 
水 Het water is gerelateerd aan de dalende energie en vertegenwoordigt de winter.
木 Het hout is gekoppeld aan de beweging naar buiten en de van de lente. 

In de 5 betrokken elementen is een extreem rijk scala aan associaties, aangezien vuur gerelateerd is aan de zomer, ook geassocieerd met het hart, rode kleuren, bepaalde emoties zoals stress of ongeduld, driehoekige vormen, enz. Elk element maakt deel uit van een uitgebreide beschrijving die ons in staat stelt om de ruimtes te catalogiseren en te kijken welk soort energie hen beïnvloedt. Deze relaties laten een meer of minder zien wat voor gebeurtenissen plaatsvinden of kunnen plaatsvinden in een ruimte.

De Chinese theorie benadrukt de noodzaak dat de vijf elementen in een wederzijds evenwicht zijn. Het vuur dient bijvoorbeeld om warmte te geven, om te koken, om het materiaal te transformeren, maar in overmaat kan het een grote vernietiger zijn. Net zoals het water die verantwoordelijk is voor transport en opslag en die in onevenwichtig kan dus overstromen of extreme droogte brengen. Dat is allemaal afhankelijk van de kracht van elk element.

Deze elementen zijn ook aanwezig in een huis en onevenwicht kan opgelost worden door feng shui. Een voorbeeld hiervan is een huis waar te veel metaalelementen aanwezig zijn, te veel witte kleuren, te veel gepolijste en glanzende oppervlakken en extreme netheid, etc. Dat kan geven een vermindering van vreugde en warmte die kunnen worden geassocieerd met longproblemen, stijfheid, of emotionele toestanden zoals depressie en verdriet.  Door middel van de verschillende cycli kunnen we weten hoe de energieën in een ruimte of in de natuur bewegen en kunnen we dus balance zoeken door het versterken van de juiste element.

De cyclus van creatie of voeden

Deze cyclus geeft een idee van hoe een element wordt geholpen door een andere, het gaat om een element zijnde de voeding voor de volgende en dat in een continue cyclus. Het wordt gebruikt in feng shui om de positieve eigenschappen van een bepaalde ruimte te vergroten of te begunstigen.

Hout voedt het vuur,
Vuur produceert aarde,
De aarde genereert metaal,
Het metaal produceert water,
Water voedt het hout.

Symbolisch hout dient als verbrandingsbron van vuur, als vuur afneemt aarde (as) wordt gecreëerd, aarde groeit metaal (mineralen uit de land, mijnen, enz.), bij smelting metaal genereert water (vloeistof) en tenslotte het element water laat hout groeien.

De cyclus van vernietiging en controle

Deze cyclus geeft eerder aan een gecontroleerd invloed tussen de elementen en niet een complet vernietiging. Omdat bijvoorbeeld een stuk metaal kan een stuk hout snijden, maar het hoeft niet het volledig te vernietigen, of het hout kan leven van de aarde halen zonder het volledig te consumeren, enz.

Vuur smelt metaal,
Het metaal snijdt het hout,
Hout verzwakt de aarde,
De aarde remt het water,
Het water dooft het vuur.

De controlecyclus toont het natuurlijke evenwicht waarin een vis wordt gegeten door een grotere, die op zijn beurt weer het voedsel is van een grotere. Het maakt een algemeen evenwicht mogelijk, omdat alle elementen worden bestuurd en tegelijkertijd gecontroleerd. Als het element die controleert de limieten overschrijdt, wordt het dan een destructieve cyclus.

De cyclus van verzwakking of uitputting

Het metaal verzwakt de aarde,
De aarde verzwakt het vuur,
Het vuur verzwakt het hout,
Hout verzwakt water,
Water verzwakt metaal.

Deze cyclus is ook bekend als de moeder-kindrelatie. Het is wanneer het kind de ouder verzwakt of uitput.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar 
info@claudiamercier.nl