Acupunctuur Emoties & Acupunctuur

Acupunctuur ziet de emoties als een integraal en onafscheidelijk deel van het werkingsgebied van de interne organen.
Omdat lichaam en geest een geïntegreerde onafscheidelijke eenheid vormen, kunnen de emoties niet alleen een disharmonie veroorzaken, maar disfunctionele emoties kunnen ook worden veroorzaakt door een interne disharmonie.

Hoe emoties ons welzijn beïnvloeden

We hebben allemaal emoties. Het is gewoon een deel van mens zijn. De meesten van ons vinden het vanzelfsprekend dat we het hele spectrum van gevoelens op een bepaald moment in ons leven zullen ervaren. Zijn we ons echt bewust van hun effect op ons welzijn?

Het baanbrekende werk van dr. Candace Pert in de jaren tachtig van vorige eeuw demonstreerde het verband tussen emoties en gezondheid. Dr. Pert ontdekte dat bepaalde hersenchemicaliën, neuropeptiden genaamd ofwel ‘moleculen van emoties’ fungeren als boodschappers tussen de geest en het immuunsysteem. Haar bevindingen onthulden dat gedachten en emoties direct invloed hebben op het fysieke lichaam en onze gezondheid.

Paradigma-verschuivend zoals het destijds was, bevestigde het werk van Dr. Pert een concept dat al minstens enkele duizenden jaren stevig aanwezig is als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM): het besef dat emoties krachtige energieën zijn die een sterk invloed hebben op onze Qi (interne levensenergie) en op onze gezondheid in het algemeen.
Deze wijsheid wordt duidelijk vermeld in de Nei Jing: “Overdrevene emoties – geluk, woede, verdriet, zorgen en angst – kunnen onevenwichtigheden veroorzaken.” TCM beschouwt emoties als potentiële “interne pathogenen” die het vermogen hebben om de functie van onze organen uit balans te brengen.

Deze onevenwichtige ‘emotionele disorde’ kan optreden wanneer we een emotie heel intens beleven, of dat er een emotioneel gebeurtenis heel plotseling gebeurd, of wanneer we een emotie vasthouden gedurende een lange periode van tijd. Vanuit het oogpunt van de TCM is het volkomen natuurlijk om emoties te ervaren; ze moeten echter wel stromen om ervoor te zorgen dat ze geen nadelig effect hebben op jouw welzijn.

De Vijf Elementen theorie vertelt ons dat elke emotie overeenkomt met een bepaald inwendig orgaan. Volgens dit oude medische systeem is een orgaan een holistisch complex van functies dat fysieke, energetische, psychologische en spirituele functies omvat.

Elk orgaan wordt erg beïnvloed door zijn bijbehorende emotie

Woede beïnvloedt de lever, piekeren belast de milt, verdriet put de longen uit, overmatige vreugde beïnvloedt het hart en angst beïnvloedt de nieren.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar 
info@claudiamercier.nl