Voeding Koolhydraten

Koolhydraten: ze maken deel van een gezond voedingspatroon

Koolhydraten zijn voedingsmiddelen waarvan de chemische samenstelling wordt gevormd door koolstof, waterstof en zuurstof moleculen. Hun functie is om bij te dragen aan de opslag en het verkrijgen van energie.
Dankzij een enzym genaamd amylase breekt het koolhydraatmolecuul af, waardoor het lichaam koolhydraten als brandstof kan gebruiken.

Koolhydraten worden verkregen via voeding omdat ons lichaam ze niet alleen kan produceren. Koolhydraten zijn niet slecht, maar sommige zijn veel gezonder dan andere.

Veel voorkomende bronnen van natuurlijke koolhydraten zijn onder andere:

fruit
groenten
noten
zaden
granen
groenten

Soorten koolhydraten

  • Suiker is de eenvoudigste vorm van koolhydraten en komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, melk en zuivelproducten. Sommige soorten suiker zijn fruitsuiker (fructose), gewone suiker (sucrose) en melksuiker (lactose).
  • Zetmeel is een complexe koolhydraat, wat betekent dat het bestaat uit vele eenheden suiker die gehecht zijn aan elkaar. Zetmeel komt van nature voor in groenten, granen en droge en gekookte peulvruchten.
  • Vezels zijn ook complexe koolhydraten. Ze komen voor in fruit, groente, volle granen en gedroogde en gekookte peulvruchten. Het is belangrijk om te weten dat (volgens de maag-lever-darm stichting) “alle prebiotica zijn vezels, maar niet alle vezels zijn ook prebiotica”.

De glycemische index

Je hebt waarschijnlijk ook gehoord van de glycemische index. De glycemische index classificeert voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten op basis van hun snelheid om in glucose (simpele suiker) te transformeren.
Voedingsmiddelen met een van nature lagere glycemische index zijn fruit, groente, volle granen, peulvruchten en magere zuivelproducten.

Hoeveel koolhydraten heb je nodig?

Ongeveer 50% van de totale calorieën opname per dag.

Ondanks hun slechte reputatie, zijn koolhydraten om verschillende redenen essentieel voor je gezondheid.
Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstofbron van het lichaam. Tijdens de spijsvertering worden suikers en zetmeel afgebroken tot eenvoudige suikers. Daarna gaan ze de bloedbaan in (glucose). Van daaruit komt glucose de cellen van het lichaam binnen met behulp van insuline. 

Het lichaam gebruikt glucose om energie te produceren om alle lichamelijke activiteiten te stimuleren, of het nu gaat om lopen of gewoon ademen. De extra glucose wordt afgezet in de lever, spieren en andere cellen voor later gebruik, de overgebleven glucose wordt getransformeerd in vet.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar 
info@claudiamercier.nl