Voeding Probiotica

Goede bacteriën

Probiotica zijn levende micro-organismen die in voldoende hoeveelheid actief blijven in de darm om de darm-microbiota van de gastheer te veranderen.

Verschil tussen microbiota en microbioom

De term menselijk microbioom is de totaliteit van micro-organismen en hun genetisch materiaal dat aanwezig is in of op het oppervlak van het menselijk lichaam.
Microbiota zijn organismen zoals de bacteriën die in ons lichaam wonen.

In principe is er een goed samenwerking tussen hen (bacteriën) en ons. Maar soms is er een onevenwichtigheid van de bacteriële flora in ons lichaam en dat kan ziekten veroorzaken.

Probiotica

Ze kunnen gunstige effecten hebben wanneer ze in voldoende hoeveelheden ingenomen worden. De probiotica kan het spijsverteringsstelsel passeren en levend uit het spijsverteringskanaal uitkomen. Maar ze kunnen ook vast blijven zitten aan het darmslijmvlies.

Probiotica en de botten

Intestinale microbiële flora beïnvloedt de botgezondheid door haar invloed op het immuunsysteem, het endocriene systeem en verschillende bot-gerelateerde cellen. Een toenemend aantal studies over osteoporose hebben de gunstige effecten van probiotica op het vergroten van de botmassa gesteld.

In 2002 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probiotica gedefinieerd als ‘levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden afgeleverd, gezondheidsvoordelen voor het gastheerorganisme bevorderen’.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar 
info@claudiamercier.nl