Voeding Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die in de hersenen werkt door de communicatie tussen de zenuwcellen tot stand te brengen. Serotonine wordt gevonden in de bloedplaatjes en in het spijsverteringsstelsel waar 95 % van de serotonine van hele lichaam wordt gevonden. Dit hormoon wordt geproduceerd via de aminozuur tryptofaan.

Serotonine is een hormoon dat regelt de stemming, de slaap, het eetlust, de hartslag, de lichaamstemperatuur. Wanneer er een tekort van dit hormoon is kan je last hebben van slecht humeur, jouw slaap kan verstoord worden, en kan je ook gevoelens van angst of zelfs depressie ervaren.

Wat verhoogt op natuurlijk manier het serotonine niveau

Tryptofaan (de aminozuur zelf en niet voeding rijk aan tryptofaan), de licht van de zon, regelmatige fysieke activiteit en veranderingen in de gedachten, hetzij als gevolg van psychotherapie, meditatie of zelf-geïnduceerde veranderingen in de stemming kunnen de synthese van serotonine beïnvloeden.

Serotonine-functies

Darmfunctie: het grootste deel van de serotonine van het lichaam bevindt zich in het maagdarmkanaal, waar het de darmfunctie en bewegingen reguleert. Het speelt ook een rol bij het verminderen van de eetlust tijdens het eten.

Stemming: serotonine beïnvloedt de meeste hersencellen zowel direct als indirect. In de hersenen beïnvloedt serotonine de niveaus van stemming, angst en geluk.

Stolling: serotonine wordt vrijgegeven door bloedplaatjes wanneer er een wond is. De resulterende in vernauwing van de bloedvaten dat vermindert de bloedstroom en helpt de bloedstolsels vormen.

Darmbeweging: wanneer je iets eet dat irriterend is, de darm produceert meer serotonine om de transittijd te verlengen en door diarree kan de irriterende voedsel uit het lichaam. 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken in mijn praktijk voor acupunctuur in Amsterdam dan kun je me een e-mail sturen naar 
info@claudiamercier.nl